Wednesday, August 1, 2012

Asterisk telepítés Debian-ra

Asterisk:


Az Asterisk egy ingyenes, open-source kommunikációs szoftver, főként Linux operációs rendszerekre. További információ található a hivatalos oldalon.

Az Asterisk-et kétféle módon telepíthetjük:


1. Telepítjük a csomagkezelő által felajánlott verziót. A csomagkezelő oldalán találhatunk információkat az éppen aktuális verzióról. A cikk írásakor a támogatott verzió az 1.6 volt, mely már egy kicsit elavultnak tekinthető, de ha valaki most ismerkedik a rendszerrel, annak tökéletes lehet, hiszen nem megy el idő a telepítési bajlódással. A telepítési fázisok itt érhetőek el.

2. Letöltjük a forráskódot és lefordítjuk a gépünkön. Ez egy kicsit több időt vesz igénybe, de éles rendszernél mindenképpen ajánlott kiválaszthatjuk, hogy milyen csomagokat (pl. codec-eket, és egyéb szolgáltatásokat) szeretnénk telepíteni, így csökkentve az erőforrás használatot. A telepítési fázisok itt érhetőek el.

Érdemes megemlíteni, hogy létezik egy FreePBX nevű eszköz, melyet egy telepített Asterisk-es rendszerhez kell kötnünk. Ez egy remek eszköz a rendszer monitorozására, illetve menedzselésére. A FreePBX telepítésére itt olvashatsz bővebben.



No comments:

Post a Comment