Thursday, December 1, 2011

PHP fejlesztőkörnyezet kialakítása


Webes fejlesztőkörnyezet kialakítása


1. Lépés:

Egyszerű HTMLCSS JS oldalak fejlesztéséhez nem feltétlenül van szükségünk fejlesztőkörnyezet kialakítására, hiszen a legtöbb böngésző önmagában is képes a helyben tárolt tartalom megjelenítésére,  viszont php futtatásához már más programokra is szükségünk lesz.

Szükségünk van egy webszerverre, amely a kliensektől érkező kéréseket szolgálja ki, általában Apache (Linux vagy Windows), vagy IIS (Windows) nevű kiszolgálókat szoktuk alkalmazni,  éles rendszereknél PHP-hoz általában Linuxon futó Apache -ot szoktak használni, de gond nélkül lehet használni IIS-t (Internet Information Services) is, ha nem csak PHP-t szeretnénk futtatni (IIS-t inkább ASP.NET –es oldalak hosztolására használnak Windows Server-eken).


Ha helyi gépen szeretnénk fejleszteni, és nem szeretnénk vacakolni a PHP, MySQL, Apache beállításával, vagy nem értünk hozzá, akkor letölthetünk egy kompakt csomagot, mely tartalmazza  a fejlesztéshez létfontosságú  eszközöket:

  •           Apache webszervert
  •           PHP futtatásához szükséges értelmezőt
  •           MySQL adatbázismotort

és egyéb eszközöket (ftp szerver, Perl). Ez a csomag mind Windows-ra, mind Linuxra letölthető, de vigyázunk, éles rendszerbe soha ne használjuk, mert biztonsági rések lehetnek benne, ezt a csomagot tipikusan fejlesztésre szánták.

A program neve XAMPP (X: Windows/Linux, A: Apache, M: MySQL, P: PHP, P:Perl), ebben a posztban ennek a telepítését, beállítását mutatom meg Linuxra és Windowsra. Természetesen használhatunk IIS-t is, ezt Windows 7  Professional +  operációs rendszerekhez jár ingyenesen. Telepítéséről és konfigurálásáról ITT lehet olvasni.

XAMPP telepítése Windows rendszerekre:

1.       Töltsük le a http://www.apachefriends.org/en/xampp.html –ról a megfelelő telepítőt.
2.       Indítsuk el a telepítőt: hagyhatunk mindent alapállapotban.
3.       Ha kész a telepítés, és nem indult el magától a control panel, akkor indítsuk el. Ez egy egyszerű és kényelmes kezelőfelület a szolgáltatások beállításához , ki –és bekapcsolásához. Mire jók  a szolgáltatások?
o   Apache: webszerver, php értelmező telepítve van hozzá
o   MySQL: adatbázis motor
o   FileZilla: FTP szerver és kliens
o   Mercury: levelező szerver
o   Tomcat:  Java Servlet és a JavaServer Pages megjelenítéséhez

Ha csak PHP-t szeretnénk használni, akkor elegendő, ha az Apache-ot indítjuk a ,,start” gomb megnyomásával.

Előfordul, hogy nem indul el, vagy a start megnyomása után, néhány másodpercig úgy tűnik, hogy elindult, aztán mégsem. Ez a szerver a 80-as portot használja, így azokat a programokat amik szintén ezt használják le kell állítani, tipikusan ilyen a Skype (de a Skype beállításainál meg lehet változtatni a port számot, így nem ütközik a kettő). Ha esetleg mégis gond lenne, és sehogy sem akar elindulni, akkor megváltoztathatjuk a portot, amit az Apache használ, ilyenkor viszont a böngészőnkben a következő címet kell beírni:

http://localhost:portszam

Tesztelés: Ha nem változtattunk az alap telepítési beállításokon, akkor a C:\xampp könyvtárba települt. Keressük meg a  ,,htdocs”  mappát, általában web szervereknél ez a mappa jelöli a megjelenítendő fájlok mappáját. Nyissuk meg, és hozzunk létre benne egy mappát. A mappában hozzunk létre egy szöveges fájlt, majd nevezzük át index.php-ra. és a tartalma legyen a következő:

 <?php  
      phpinfo();  
 ?>  

Ebben a kódrészletben meghívjuk a phpinfo() függvényt, mely az oldal megnyitásakor lefut, és különböző információkat ad a telepített php-ról. Mentsük el és zárjuk be a fájlt! Nyissuk meg a kedvenc böngészőnket és írjuk be az URL helyére: „http://localhost/mappaneve/index.php”, ha mindent jól csináltunk, akkor kapunk egy igen nagy táblázatot, ahol a telepített php beállításait látjuk, illetve a telepített bővítményeket. Ha ez megjelent, akkor a telepítés sikeres volt, a rendszer elvileg gond nélkül tud php kódot értelmezni.


2. Lépés:

PHP fejlesztés során szükségünk van egy szerkesztő programra, egyszerű, néhány soros oldalakhoz elég akár egy notedpad, de bonyolultabb programok írásakor sokat segíthet egy olyan program, mely áttekinthetővé teszi a kódot. Ezeknek a programoknak a száma végtelen, íme néhány:

Notepad++ : *
Kicsit komolyabb szövegszerkesztő mint a beépített notepad, tud sorokat számozni, illetve képes a különböző szintaktikai elemek színezésére. 1-2 fájlból álló oldalakhoz elég lehet, de minél több fájlból áll az oldal, annál nehezebb lesz átlátni.

Adobe Dreamweaver ***
Az Adobe cég  web fejlesztésre szánt programja, gyorsan meg lehet tanulni a használatát, megbízható, van benne ftp szerver, svn –re tud kapcsolódni, viszont code hinteket nehéz beállítni benne.

PHPDesigner ****
Hasonló a dreaweaverhez, egy kicsit bonyolultabb, viszont kiváló benne a code hinting, hátránya hogy az ftp nehezen beállítható.

NetBeans ***
Ingyenesen letölthető, php mellett számos nyelven lehet programozni benne (java, c, c++).

CodeLobster *****
Az alap verzió ingyenesen letölthető (email-ben kell serialt igényelni, de azonnal megjön), csak a bővítményekért kell fizetni (különböző cms-ek, sql szerverek -re való fejlesztést segítik ezek a kiegészítők, így nincs rájuk szükségünk). Telepítéskor vigyázzunk, hogy a plugin-eket ne pipáljuk ki, különben nem fogadja el az ingyenes serialt.

Google segítségével még n+1 darab ilyen programot találhatunk, illetve a későbbiekben is nagyon nagy segítséget tud nyújtani, ha valamilyen problémába ütközünk.

Ha sikerült telepítenünk a PHP futtatásához szükséges eszközöket, és rendelkezünk egy megfelelő szerkesztővel, akkor készen állunk webes tanulmányaink elkezdéséhez.

No comments:

Post a Comment